Po Salted Egg Cereal żywiłam obawy co do kolejnej odkrywczej białej czekolady od singapurskiej manufaktury Fossa. Pewnego grudniowego poranka zdobyłam się na odwagę wiedząc, że i tak w końcu muszę spróbować White Sesame & Seaweed, również zakupionej w sklepie Sekretów Czekolady. Jest to, tak jak poprzedniczka, biała karmelowa tabliczka. Tym razem, jako dodatki zastosowano prażony sezam, prażony ryż, algi oraz sól morską.
Tutaj również mamy do czynienia z intensywną, wręcz pomarańczową barwą tafli, w której pojawiły się zielonkawe inkluzje - to algi. Przyznam, że okazały się one o wiele bardziej przyjazne smakowo, niż liście curry, choć również nie są szczytem moich marzeń jako element czekolady - szczególnie białej, w której kontrast robi się naprawdę duży. Algi wnosiły bowiem posmak kojarzący się z tranem czy rybim tłuszczem. Tabliczka jest bardzo miękka i krucha, co związane jest z obecnością prażonych ziaren sezamu i ryżu w środku, rozsianych gęsto, lecz w rozdrobionej formie.
Pachniała dziwnie lepkim masłem i smakowała mdłą słodyczą, przełamaną wyżej wspomnianym kontrowersyjnym bukietem alg. Na szczęście, z biegiem degustacji, coraz żwawiej do głosu dochodziły sezam oraz ryż (ale szczególnie sezam) - to one ratują sytuację, swoimi przyjemnymi akcentami, jakże spójnie komponującymi się z karmelowością czekolady. Sezam przybrał postać jak w jakimś mlecznym puddingu, a zastosowana sól morska okazała się znacznie mniej odczuwalna, niż w wersji z jajkiem. ogóle, White Sesame & Seaweed jest zdecydowanie nie tak obrzydliwa, jak Salted Egg Cereal - a gdyby skupić się na nutach sezamowych, to jest całkiem smaczna. Z czasem jednak, skrajność połączeń po prostu męczy.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 600 kcal.
BTW: 11,1/48,3/36,6.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz