niedziela, 22 maja 2022

Cuna De Piedra Mexican Cacao From Soconusco Ciapas ciemna 85%


Wspomnienie ki'Xocolatl popchnęło mnie do wyciągnięcia z zapasów mojej jedynej tabliczki z meksykańskiej manufaktury Cuna De Piedra ("kamienna kołyska"), mającą siedzibę w Santa Catarina w stanie Nuevo Leon. Owa czekolada została stworzona z 85% ziaren pochodzących z Soconusco w stanie Chiapas, a dokładniej z kooperatywy RAYEN, zrzeszającej 28 członków uprawiających na 50 hektarach. Nie są to monokulturowe plantacje - kakaowce wrastają pośród mamey, ananasów, mango, helikonii oraz drzew kapokowych. Na eleganckim opakowaniu zaznaczono, iż ziarna zebrano w porze deszczowej w 2019 roku. Cuna De Piedra zapoznałam dzięki sklepowi Sekretów Czekolady


Po otwarciu kartonika zaskoczyło mnie barwna folijka zwarcie otaczająca podzieloną na paski tabliczkę z wyżłobieniami. Na tyle zwarcie, iż atrakcyjnie odznaczyły się one na sreberku. Sama czekolada mieniła się fioletowymi i czerwonymi przebłyskami. Jej woń nie była mocna - słodka i nektarowa, przywodząca na myśl miód oraz kwiaty.


Najpierw zanurzyliśmy się w suchości i dość mrocznym ściąganiu, by po chwili ruszyć w stronę kwasku jabłkowego i cytrynowego. Miękka i chrupka czekolada, z biegiem degustacji nabiera soczystości. Wysoki pułap kakao prędko łagodzi się przez walory ziaren. Bardzo długo były przy mnie skojarzenia jabłkowe: pestki, skórka, a dalej świeżo wyciskany sok z pewną dozą pieprzu. Przyprawowa ziemistość nieustannie przełamywana jest owocową, subtelną słodyczą. Sogo robiło kiedyś jabłkowy sok z lukrecją i arcydzięglem, który chętnie kupowałam i nasza Cuna De Piedra ma sporo z niego. 


Początkowa suchość niemal całkiem umyka. Zatapiamy się w miąższu prażonych jabłek polanych miodem i sokiem ananasowym, do tego też dochodzi akcent marchwi i mango. Nad wszystkim nieustannie unosi się rozgrzewające tchnienie ziół, przypraw i surowych ziaren kakao, co dobitnie przypomina nam, iż jesteśmy w Meksyku. W porównaniu do ostatniej ki'Xocolatl zostałam o wiele zuchwalej porwana w magiczny świat Prawdziwej Czekolady.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 85%.
Masa netto: 60 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz