wtorek, 24 maja 2022

Hogarth Kumara mleczna 46% Peru z chipsami ze słodkich ziemniaków


Odkrywanie nowozelandzkiej marki Hogarth rozpoczęłam od bodaj najbardziej rozpoznawalnej tabliczki w ofercie. Kumara jest mleczną czekoladą o 46% zawartości peruwiańskiego criollo, którą wymieszano z drobno zmielonymi, karmelizowanymi chipsami ze słodkich ziemniaków kumara. Pochodzą one z Ameryki Południowej, lecz są bardzo popularne właśnie w Nowej Zelandii. Umieszczone w czekoladzie chipsy zostały wykonane przez Proper Crisps. Twórczość manufaktury Hogarth mogę eksplorować dzięki sklepowi Sekretów Czekolady.


Nasza tabliczka jest pięknie rzeźbiona, niepodzielona na kostki i posiada zaskakujący kolor - bardzo jasny i pastelowy. Gdybym nie wiedziała, że to Prawdziwa Czekolada, można by podejrzewać, iż to wyrób czekoladopodobny. Pachnie intensywnie pastą z orzechów laskowych - aż pomyślałam, iż może pomylono opakowania z inną czekoladą w ofercie Hogarth - Gianduia.

Najpierw odczuwamy twardość, która wraz ze smakiem kojarzy się ze skorupką od orzecha. Następnie przekonujemy się, iż tabliczka jest dość proszkowa i zwarta; a pomimo swej względnej tłustości potrzebuje dłuższej chwili na rozpuszczenie się. Prędko okazuje się, że czekolady samej w sobie doznamy tu nie wiele (a nawet jej mleczności!). Kryje bowiem w sobie całą feerię smaków wywodzących się główne z batatowych chipsów, które oryginalnie modyfikują mleczną czekoladę.


Wędrujemy do słodyczy, przez goryczkę, po słoność. Myślimy o pieczonych ziemniakach, ale także o pieczonych gruszkach. Jest ziemiście - zjadamy chrupką skórkę ziemniaka upieczonego w ognisku, przysypanego żarem. Do tego mocno przypalona skórka chleba. Myślę także o jadalnych kasztanach. Przenoszę się do jesiennego ogniska, rozpalonego w pobliżu stajni - goryczkowe akcenty kojarzą mi się ze stajennymi aromatami, a także z palonymi opadłymi liśćmi. Chipsy zdają się być zarówno słodzone, jaki solone. Dzieje się dużo i zdecydowanie jest to tabliczka jedyna w swoim rodzaju - do polecenia każdemu fanowi czekoladowych eksperymentów.


Skład: masa kakaowa 46% (ziarna kakao, tłuszcz kakaowy), cukier, chipsy kumara, odtłuszczone mleko w proszku.
Masa kakaowa min. 46%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 583 kcal.
BTW: 6,4/40,8/50.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz