piątek, 20 maja 2022

Beskid Costa Rica Nahua ciemna 70% i Gwatemala Cahabon ciemna 90%


W sylwestrowe przedpołudnie pragnęliśmy sięgnąć po coś niewielkiego do kawy, aby prawdziwe ucztowanie zostawić sobie na wieczór. Przy okazji któregoś z zamówień ze sklepu Sekretów Czekolady, otrzymałam dwie miniaturowe tabliczki z manufaktury Beskid. Uznałam, że to świetna okazja, by je wypróbować. Zresztą, one wpadły mi w oko już podczas oglądania zawartości przesyłki - choć opakowane najprościej, jak się da - mimo swych 15 g wagi zostały podzielone na urocze, maleńkie kosteczki!

Owe czekolady występują oczywiście również w wersjach pełnowymiarowych, które można znaleźć zarówno w sklepie Sekretów Czekolady, jak i w oficjalnym sklepie Beskid Chocolate.

Degustację zaczęliśmy od niższego poziomu kakao - Costa Rica Nahua 70%, Czekolada pachniała powidłami śliwkowymi oraz suszonymi śliwkami. W smaku urzekła nas słodka, syropowa głębia - na tyle wyrazista, że aż przeistaczająca się w coś ostrego. Poruszaliśmy się pośród półsłodkiego wina czerwonego, nalewki śliwkowej, marcepanu z nutą alkoholu. Później, zanurzając się coraz to mocniej w soczystości, pomyślałam o dojrzałych gruszkach w cynamonie i winie, a także o pijanych wiśniach. W standardowym formacie Costa Rica Nahua ma na pewno jeszcze więcej do zaoferowania.

Costa Rica Nahua.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy nierafinowany,
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 15 g.


Potem przyszedł czas na coś mocniejszego: Gwatemala Cahabon 90%. Posiada ona znacznie duszniejszą oraz bardziej przytłumiona woń. W smak mamy już w pełni wytrawne wino, na dodatek dość taninowe. Jednocześnie, jest tej czekoladzie coś maślanego, wywołującego poczucie przytulności - jakby maślane praliny obtoczyć w kakaowo-kawowym proszku. Okazała się zdecydowanie mniej energetyzująca niż poprzedniczka, ale mimo to nie jest nader ciężka czy skrajna jak na 90% kakao - choć w pełnym wymiarze gramaturowym mogłaby już przytłaczać.

Gwatemala Cahabon.
Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy nierafinowany,
Masa kakaowa min. 90%.
Masa netto: 15 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz