piątek, 11 marca 2022

Zotter Zitronenpolenta ciemna 70% nadziewana ganaszem z kaszy kukurydzianej z cytryną, brandy z cukru trzcinowego, migdałami i przyprawami


Po raz kolejny Handscooped bazująca na cytrynowej polencie powróciła do oferty Zottera. Miałam okazję próbować takowej wariacji w 2016 roku, kiedy to Lemon Polenta występowała z ciemną kuwerturą o 60% zawartości kakao. Tym razem, nasza Zitronenpolenta okolona jest czekoladą o 70% zawartości kakao. Jeśli chodzi o skład nadzienia, nie zmieniło się praktycznie nic. W najnowsze Zottery zaopatrzyłam się oczywiście na foodieshop24.pl.


Wszystko wskazuje na to, iż najlepiej będzie mi odesłać Was do recenzji sprzed kilku lat. Również tutaj cytrynowość nadzienia przyćmiewała czekoladową kuwerturę, choć przecież dodano 10% kakao. Bardzo mocnym skojarzeniem było ptasie mleczko cytrynowe, choć piankowość nadzienia nie była tak oczywista - mokra kukurydziana kasza sprawiała wrażenie drobnych granulek, niczym wilgotne wiórki kokosowe. Mam wrażenie, że ze starszej wersji byłam w stanie wyciągnąć znacznie więcej głębi... Gdzieś umknął mi alkohol, migdały oraz przyprawy. Ale może to tylko kwestia dnia? Wszak oba egzemplarze degustowałam na górskim szlaku - warunki ku smakowaniu czekolady były podobne.


Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, sok cytrynowy, pełne mleko, syrop skrobiowy, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, polenta, koncentrat soku cytrynowego, brandy z cukru trzcinowego, migdały, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, sól, wanilia, cynamon, płatki róż, chili bird's eye, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier).
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 495 kcal.
BTW: 6,7/31/43.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz