To już ostatnia lukrecjowa czekolada w moich zapasach... przynajmniej póki co! W sklepie Sekretów Czekolady zakupiłam Lakkris + Sea Salt z islandzkiej manufaktury Omnom Chocolate - to mleczna tabliczka o 38% zawartości kakao (nie wskazano pochodzenia), podkręcona lukrecją, salmiakiem (czyli lukrecją z chlorkiem amonu) oraz morską, islandzką solą Saltverk. Udział salmiaku pozwalał przypuszczać, że tym razem lukrecjowa propozycja może być bezlitosna dla kubków smakowych...
Jasna, niemalże karmelowa czekolada ozdobiona została słonymi kryształkami, co wyglądało dość efektownie. Pachniała ziołową nalewką oraz... świecami. Od pierwszego kęsa fundowała ekscytujące połączenie tłustego mleka, subtelnego kakao, soli oraz bardzo mocnej lukrecji. Rzeczywiście - podrasowana lukrecja w formie salmiaku dała o sobie znać, czyniąc propozycję Omnom jedną z wyrazistszych czekolad lukrecjowych. Była tak bardzo esencjonalna, że aż zdawała się być... nieco alkoholowa. W zasadzie sama słodycz oraz mleczność czekolady została totalnie zmodyfikowana przez lukrecję. Czasem jedynie tłusty i miękki film w ustach przypominał o tym, z czym w gruncie rzeczy mamy do czynienia. No i do tego urokliwe kryształki pełne mocnego smaku... Cała kompozycja smakowała mi, ale zdecydowanie nie jest to wybór dla każdego.
Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, lukrecja w proszku, sól morska Saltverk, salmiak, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 38%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 600 kcal.
BTW: 5/42/49.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz