poniedziałek, 7 marca 2022

Zotter Zirbe & Preiselbeer ciemna 70% nadziewana czekoladowym ganaszem z wódką sosnową i ganaszem żurawinowym


Dziś przed Wami jedna z najbardziej intrygujących nowości z serii Handscooped od Zottera, którą kupiłam na foodieshop24.pl. Zirbe & Preiselbeer to ciemna czekolada o 70% zawartości kakao, kryjąca w sobie dwa nadzienia: cienki ganasz żurawinowy oraz znacznie grubszy ganasz na bazie ciemnej czekolady obfitujący w sosnową wódkę. Baza nadzienia jest wegańska - w składzie spotykamy ryż, orzechy laskowe i kokos. 


Generalnie spodziewałam się wyrazistych leśnych akcentów, takich w stylu ziołowej nalewki, natomiast tabliczka atakuje nas przede wszystkim alkoholem idącym raczej w stronę czegoś musującego, acz mocnego. Jest to bowiem jedna z najbardziej alkoholowych Handscooped, jakiej doświadczyłam. Wcale nie stanowi to jej wady! Ciemna czekolada w połączeniu z nasączonym sosnową wódką czekoladowym ganaszem tworzą soczyście kakaową podstawę, która niezwykle wciąga. Doprawdy, do głowy przychodzą skojarzenia z dobrym brownie podlanym sporą ilością wyjątkowo mocnego prosecco. Jeśli by mówić o nalewce czy wódce, to bardziej bym szła w kierunku nalewki żurawinowej, tak się bowiem komponuje z czekoladowymi elementami żurawinowy ganasz. Intensywny w smaku, zawiera w sobie drobne kawałki owoców - nadaje kompozycji jeszcze większej żywiołowości. Zupełnie nie odczuwałam ryżu ani kokosa, które mogłyby uczynić Zirbe & Preiselbeer lekko zamulająca, lecz nie - główni bohaterowie wkładają najwięcej pracy w pyszny efekt końcowy.


Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, wódka sosnowa, syrop skrobiowy, napój ryżowy w proszku (woda, ryż, olej słonecznikowy, sól morska), żurawina, sok jabłkowy, koncentrat żurawinowy, orzechy laskowe, suszona żurawina, proszek kokosowy (pasta kokosowa, mleko kokosowe, mąka kokosowa), koncentrat soku cytrynowego, wiórki kokosowe, lecytyna sojowa, sól, lecytyna słonecznikowa, wanilia, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier, pełny cukier trzcinowy, cynamon.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 494 kcal.
BTW: 4,9/32/40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz