Moje pierwsze doświadczenie z włoską marką Aruntam nie było spektakularne - mowa o tabliczce Principino. Drugie podejście dotyczyło bardziej oryginalnego połączenia, niż gianduja. Ekwadorskie masło kakaowe w ilości 48% spleciono z cukrem trzcinowym i kokosowym, aż 25% mielonych migdałów Filippo Cea, wanilią, kwiatem soli morskiej oraz olejkiem limonkowym. Tą jakże nietypową wegańską białą czekoladę kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.
Pięknej, migdałowo-karmelowej barwy tabliczka, pachnie egzotyką - limonka zdecydowanie wybija się na pierwszy plan, jedynie lekko złagodzona i zmodyfikowana wanilią oraz migdałami. Tabliczka w ustach układa się twardo i mało tłusto, generalnie jak na swój przytulny bukiet zdając się mało przystępną, wręcz suchą. Bardzo mocno odczuwamy udział migdałów, co z jednej strony jest smaczne, z drugiej zaś ma mocny wpływ na stabilność struktury. Masła kakaowego tu przecież w bród, a maślanie nie jest zupełnie. Mamy skojarzenia z niezbyt dojrzałym awokado. Gdyby nie świeżość limonki, przełamującej kompozycję - byłoby tutaj wręcz smutno. To naprawdę oryginalna tabliczka, lecz nie wywarła na mnie spektakularnego wrażenia.
Skład: tłuszcz kakaowy, migdały 25%, cukier trzcinowy, cukier kokosowy, wanilia burbońska, kwiat soli morskiej, olejek limonkowy 0,05%.
Masa kakaowa min. 48%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 613 kcal.
BTW: 12/50/23.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz