Jakże ciężko sięgało się po ostatnią w zapasach czekoladę z fińskiej manufaktury Goodio. Ostatnio za jej sprawą poruszaliśmy się w mocno korzennych klimatach. Tak miało się stać również tym razem. Tabliczka o nazwie Chai nie posiada wprawdzie w składzie herbaty, ale jest inspirowana napojem przyrządzonym na tę modłę. Surowa czekolada o 50% zawartości kakao połączona została z kokosem (żadne zdziwienie w przypadku Goodio), orzechami nerkowca oraz cynamonem, kardamonem, imbirem i kurkumą. Smakołyk kupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.
Chai pachnie kuszącą mocno maślanymi kokosankami. W ustach rozpuszcza się szybko, z delikatną szorstkością, będąc przy tym przyjemnie soczystą. Czujemy się, jakbyśmy jedli imbirowe ciasteczka wzbogacone o kokos, bowiem w kwestii smaku to jednak imbir bierze przewagę nad kokosem. Maczamy te ciasteczka w słodkiej herbacie wysyconej kurkumą i cynamonem; kardamonu wyczuwamy bodaj najmniej, choć generalnie przyprawy przeplatają się. Urokliwej i specyficznej w swej łagodności słodyczy, nadają także orzechy nerkowca. Mimo mnogości dodatków, całość odbiera się jako prostą, no i jest smakowicie w moim stylu. Będę tęsknić za takimi połączeniami od Goodio!
Skład: ziarna kakao, cukier kokosowy, tłuszcz kakaowy, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca, cynamon, kardamon, imbir, kurkuma.Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 48 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 503 kcal.
BTW: 6,7/37,1/41,2.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz