To już koniec moich zapasów Zotter Handscooped - widać, że w tym sezonie Zotter postawił na chrupiące wafelki jako sztandarowy dodatek. Czasem ratowało to kompozycję, czasem stanowiło kolejną szaloną część bardzo złożonego składu, a dziś? W Kirsch auf Nusswaffel smacznie i kompleksowo byłoby również bez tych wafelków.
Mamy mleczną czekoladę o 50% zawartości kakao okrywającą wiśniowy ganasz i nugat z orzechów laskowych z chrupiącymi wafelkami, oddzielone od siebie cienką warstwą białej czekolady. Chrupkość wafli kontrastuje z gładkością pozostałych komponentów, ale dobrze radziłyby sobie również bez tego. Lekko kwaskowate wiśnie dobrze zgrywają się z orzechowością oraz aksamitną mleczną czekoladą. Pojawia się drobna iluzja żelkowo-galeretkowa, no i za sprawą wafli - ciasteczek owsianych z orzechami. Jak to z Handscooped bywa - czekolada zniknęła ekspresowo...
Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, chrupiące wafelki 11% (mąka pszenna, cukier, masło, odtłuszczone mleko w proszku, ekstrakt słodu jęczmiennego w proszku, sól), orzechy laskowe 7%, pełne mleko w proszku, wiśnie 5%, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat wiśniowy 3%, syrop cukru inwertowanego, liofilizowane wiśnie 2%, syrop skrobiowy, olej z orzechów laskowych 1%, lecytyna sojowa, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, lecytyna słonecznikowa, sól, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), wanilia, olej z gorzkich migdałów, kardamon, anyż, cynamon.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 513 kcal.
BTW: 7,1/32/48.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz