niedziela, 18 grudnia 2022

Manufaktura Czekolady Grand Cru ciemna 70% Wenezuela


Choć na zbliżający się urlop (recenzję piszę końcem lipca) zapakowałam mnóstwo tabliczek od Manufaktury Czekolady, przed wyjazdem postanowiłam skosztować jeszcze czegoś z obfitych zakupów zrobionych na oficjalnej stronie firmy. Dziś przed Wami bodaj moja pierwsza wenezuelska czekolada z Manufaktury Czekolady - z klasycznej serii Grand Cru. Mamy 70% kakao i cukier - nic więcej. Według producenta, degustacja pozwoli nam zanurzyć się w nutach orzechów laskowych, wiśni, aronii i czerwonych porzeczek.


Zapach oraz pierwsze wrażenia smakowe kierują nas w stronę kaszki bądź ryżu z mlekiem, zapiekanych z jabłkami, gruszkami i mnóstwem cynamonu. Zaskakują mleczne iluzje, momentami aż nierealnie słodkie. Nie zatrzymujemy się jednak w tym miejscu. Dalej coraz więcej jest nut karmelowych, jak w ekskluzywnym cremee brulee, a także nugatowych: nerkowce, orzechy laskowe i włoskie zostały zmielone i wymieszane z mleczną czekoladą pełną korzennych przypraw, otulone miodem... Wiśnie, aronie i czerwone porzeczki? Owszem, gdzieś na końcu, rześko wynurzające się z całej plejady deserowych słodkości i miękkości. W strukturze jest też bowiem bardzo miękko; mamy jedynie wrażenie drobno pokruszonych wafelków jako bazy - dzięki temu skojarzeniu nie rozpuszczamy się całkiem w tej czekoladzie, łapiemy choć odrobinę balansu, by nie wpaść w nią po czubek głowy. Jakże Cię lubię i jakże mogłam na dłuższy czas i Tobie zapomnieć, Manufakturo Czekolady!


 
Skład: ziarna kakao, cukier.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 597 kcal.
BTW: 9,5/38/52.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz