wtorek, 24 grudnia 2019

Zotter Whisky & Bacon ciemna 70% nadziewana czekoladowo-karmelowym ganaszem z bekonowym whisky i czekoladową praliną z orzechów laskowych z bekonem i przyprawami korzennymi


W dzisiejszym wigilijnym dniu pragnę przedstawić Wam czekoladę, którą posiliłam się w przepięknej zimowej aurze w Beskidzie Śląskim. 10 listopada przez cały wieczór padał śnieg, więc w Dzień Niepodległości na beskidzkich szlakach było biało i niesamowicie cicho. Co dziś dźwięczy mi w uszach ta rozdzierająca wręcz cisza zaśnieżonych przestrzeni. Z Przełęczy Salmopolskiej ruszyliśmy przez Malinowską Skałę na Skrzyczne i właśnie tuż przez Skrzycznem w drewnianym domku zatrzymaliśmy się na tę oto czekoladę.

Dostrzegając Whisky & Bacon w nowej ofercie Zotter Handscooped najpierw pomyślałam o świetnej Bacon Bits, którą bardzo doceniłam - lecz po chwili zorientowałam się, iż to na pewno nie będzie powtórka - Bacon Bits nie zawierała dodatku alkoholu. Tym razem Zotter ponownie połączył bekonowe skwarki z ekologicznej wieprzowiny własnej produkcji z orzechami laskowymi, lecz uczynił to w sposób nieco bardziej złożony. Zakupiona na biokredens.pl Bacon Bits to ciemna czekolada o 70% zawartości kakao (ulubiona kuwertura Zottera w jesiennej kolekcji 2019). Dolne nadzienie stanowi karmelowo-czekoladowy ganasz z ekstraktem z wędzonego bekonu wykonanym przy użyciu whisky (cóż za koncepcja!). Górne nadzienie bardziej przypomina smakołyk znany nam z Bacon Bits - jest to bowiem czekoladowa pralina z orzechów laskowych z kawałkami bekonu, doprawiona cynamonem, kardamonem, anyżem i wanilią.


Coś, w czym na pewno przewagę zdobywa Bacon Bits jest ekstrawagancka prostota. Sam fakt oblania czekoladą korzennego nugatu z orzechów laskowych kryjących w sobie wieprzowinę już był czymś wyjątkowym. W Whisky & Bacon dzieje się o wiele więcej. Również jest to przepyszna kompozycja, ale dzieje się w niej odrobinkę za dużo i momentami trudno było mi wszystko ogarnąć myślą. Dolny ganasz będący w swej bazie mieszaniną czekolady i karmelu już sam przynosi przez to liczne palone nuty, a dochodzi do tego ów szalony ekstrakt z bekonu stworzony na bazie whisky. Dochodzi więc ogrzewająca paloność whisky, no i wędzonka z tytułu bekonu.

Na górze czekają na nas drobniutkie, uroczo chrupiące kawałki bekonu, w cudnie fascynujący sposób zgrywające się smakowo z nugatem z orzechów laskowych oraz licznymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, anyżem i wanilią. Prym wśród nich zdecydowanie wiedzie mój ukochany cynamon. Tą fuzję smaków znamy już z Bacon Bits i sama nie wiedziałam, czy dodanie do niego kolejnego ganaszu z szaleństwem czekolady, karmelu, whisky i wędzonki tak naprawdę mi w percepcji i docenieniu wszystkiego przeszkadza, czy też harmonijnie się uzupełnia. Ostatecznie, nieuchronnie przyszło do mnie wrażenie nadmiaru bodźców, przyjemnych bodźców.


Nie mniej jednak, nie bójcie się sięgać po Whisky & Bacon. To urokliwa feeria smaków, wbrew pozorom bez akcentów wyraźnie kontrowersyjnych, trudno akceptowalnych przez podniebienie.

Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, orzechy laskowe, whisky (alkoholowy ekstrakt z bekonu), bekon wieprzowy, syrop ryżowy, pełne mleko w proszku, masło, odtłuszczone mleko w proszku, mleko, karmelizowane mleko w proszku (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), sól, pełny cukier trzcinowy, cynamon, lecytyna sojowa, wanilia, kardamon, anyż.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 553 kcal.
BTW: 7,7/38/40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz