poniedziałek, 16 grudnia 2019

Zotter Chocolate and Mint ciemna 70% nadziewana ganaszem czekoladowo-miętowym brandy z cukru trzcinowego i truskawkową kuwerturą


Chocolate and Mint to kolejna nowa czekolada Zotter Handscooped, którą na pierwszy rzut oka wzięłam za coś odtwórczego. Doskonale pamiętałam wszak sprzed czterech lat Chocolate Mint, czyli ciemną czekoladą nadziewaną czekoladowym ganaszem i wspaniałą miętową galaretką. Wystarczyło jednak wczytać się w skład nowej tabliczki by dowiedzieć się, że to zupełna nowość. Tym razem, ciemna kuwertura o 70% zawartości kakao ukrywa cieńszą kuwerturę truskawkową. Zaś dopiero pod nią znajduje się czekoladowy mus, wzbogacony o olejek miętowy oraz brandy z cukru trzcinowego. Miętową panienkę w czekoladowo-truskawkowej sukience kupiłam na biokredens.pl, natomiast zjadłam ją w Beskidzie Śląskim, w schronisku na Stożku Wielkim.


Wystarczyło rozpakować i przełamać tabliczkę by przekonać się, że na pewno będzie ona wytrawniejsza i poważniejsza od Chocolate Mint. Bardzo cienka warstwa jasnej truskawkowej czekolady niewiele wnosiła do całości, jedynie odrobinę owocowego aromatu. Na pewno nie wpływała na podbicie jej słodyczy. Przede wszystkim zaburzamy się bowiem w spokojnym ciemnym czekoladowym musie, wzmocnionym przez lubiane przez Zottera brandy z cukru trzcinowego. Ów alkohol dobrze zgrywa się z olejkiem miętowym, nadając całości odświeżającej niby-syropowości (lecz generalnie lekowych skojarzeń nie miałam).


Nic nie przełamywało poważnego w swej formie czekoladowego musu z brandy i miętą, przez co połowa tabliczki zdołała mnie porządnie nasycić. Mięta na całe szczęście nie przyćmiewała czekolady (ah, jakże ogromną zaletą jest niestosowanie przez Zottera aromatów!), ale gdybym kolejny raz miała sięgnąć po miętową Handscooped - zdecydowanie wybrałabym żywiołową poprzedniczkę z galaretką - Chocolate Mint.

Skład: miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko, syrop ryżowy, suszone truskawki, brandy z cukru trzcinowego, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), sól, olejek miętowy, wanilia.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 509 kcal.
BTW: 6,3/34/40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz