sobota, 28 grudnia 2019

Zotter Honey Nuts mleczna 50% nadziewana miodowym marcepanem i migdałową praliną z białą czekoladą, orzechową kruszonką i miodem


11 listopada prócz solidnej górskiej wędrówki czekał nas jeszcze powrót do domu. Z tego tytułu, powoli zmierzając do kresu naszego trekkingu, zatrzymaliśmy się jeszcze na szczycie Kotarz, znajdującym się na szlaku z Przełęczy Karkoszczonka na Przełęcz Salmopolską. Tam wyciągnęłam z plecaka czekoladę, która miała dodać nam sił na kolejne godziny. Nie ukrywam, iż Honey Nuts z tytułu mojej wielkiej miłości do orzechów i miodu (kultywowanej podczas codziennych śniadań), odbierałam jako jedną z faworytek wśród najnowszych Zotter Handscooped kupionych minionej jesieni na biokredens.pl. Definicja Honey Nuts zapowiadała błogą i sycącą słodycz. Jest to bowiem mleczna czekolada o 50% zawartości kakao nadziewana miodowym marcepanem o prześlicznej złocistej barwie oraz migdałową praliną z białą czekoladą, orzechową kruszonką (migdały, orzechy laskowe) i miodem.


Moje przypuszczenia okazały się słuszne - Honey Nuts już z pierwszym kęsem przeniosła mnie do krainy mlekiem, miodem i czekoladą płynącej. Ba, sam zapach również obezwładniająco otulał wyjątkowym ciepłem kompozycji, wprost idealnym zarówno na jesienną, jak i na zimową aurę. Słodka, lecz nadal wyraziście kakaowa mleczna 50% czekolada jako kuwertura cieszyła tym bardziej, iż Zotter rzadziej decydował się na nią w przypadku swych najnowszych propozycji. Wcale nie wprawiła nas w słodyczowy przesyt, nawet w akompaniamencie tak słodkiego nadzienia. Cóż to jednak była za słodycz!

Miodowy marcepan był obłędny nawet pod względem samego wyglądu. Jak to bywa z marcepanami od Zottera, konsystencję posiadał bosko miąższystą i miękką zarazem, a aromatyczny miód dodatkowo te kwestie poprawiał. W smaku był niczym ponadto, czym jest duet dwóch mocnych składników - migdały i miód, miłośnie połączone migdały i miód. Tony, tony tej fuzji mogłabym jeść, taplać się w niej. I to jeszcze w tak dobrej mlecznej czekoladzie, i to jeszcze z...


...z migdałową praliną. Poniżej czekała na nas bardziej stabilna i zbita warstwa nadzienia. Migdały w połączeniu z białą czekoladą nadal pięknie prezentowały nam moc swego smaku, tym bardziej iż pojawiły się także w formie drobnej kruszonki - wraz z orzechami laskowymi. Było bardzo spójnie, gdyż i tutaj miejsce swe znalazł miód. Jeśli ktoś nie toleruje miodu - nie ma czego szukać w Honey Nuts. Natomiast ja poproszę o więcej...

Uwielbiam, kiedy Zotter Handscooped przenosi mnie w inny wymiar, w którym istnieje jedynie błoga przyjemność. Harmonijne orgazmiczne plateu niemalże. Odnoszę wrażenie, że tylko Zotter tak potrafi w swych czekoladach. Ta kompozycja to prawdziwe miodowe niebo, nie tak krzykliwe w swej formie jak Vanilla Mousse with Honey czy For Good Ones (Choco Bee with Honey Petals). Jeśli lubicie miód i orzechy, koniecznie musicie tego spróbować...

Skład: miodowy marcepan (migdały, miód), surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, migdały, miazga kakaowa, pełne mleko w proszku, miód, orzechy laskowe, odtłuszczone mleko w proszku, słodka serwatka w proszku, masło, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, sól, wanilia, płatki róż, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), cynamon.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 533 kcal.
BTW: 9,3/36/40.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz