czwartek, 31 października 2019

Goodio Coconut ciemna kokosowa 51%


Goodio to fińska marka kierująca się bardzo klarownymi zasadami w produkcji czekolady. W swej manufakturze w Helsinkach, korzystają jedynie z organicznych ziaren kakao pochodzących z Ekwadoru, Peru i Kongo, które poddawane są trzydniowemu procesowi mielenia w kamiennych młynkach, celem uzyskania jak najbardziej jedwabistej konsystencji. Czekolady Goodio dosładzane są wyłącznie cukrem kokosowym z Indonezji i Sri Lanki, który w porównaniu do cukru buraczanego czy trzcinowego charakteryzuje się niższych indeksem glikemicznym. Jeśli w tabliczkach Goodio pojawiają się jakieś dodatki, w większości wywodzą się one wprost z Finlandii (oczywiście w przypadku dziś opisywanej Coconut nie ma o tym mowy). Ciekawe pod względem graficznym opakowania czekolad są w pełni biodegradowalne.

Moje tabliczki Goodio zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady. Dziś pragnę Wam zaprezentować Coconut, czyli czekoladę o 51% zawartości kakao (najprawdopodobniej jest to blend), która w pozostałych 49 częściach składa się z kokosa w formie cukru kokosowego oraz płatków kokosowych. No, może nie w pełni w 49%, bo w składzie na samym końcu pojawia się jeszcze wanilia.



Maleńka, niespełna 50-gramowa tabliczka podzielona została na proste kostki. Jej barwa była dość jasna, ale wszak nie mamy tu ogromnej ilości kakao. Niesamowicie pachniała kokosem, czymś na kształt wyidealizowanego, rzemieślniczego Bounty.

W istocie, proces mielenia ziaren w Goodio musi być bardzo dokładny, bowiem czekolada była cudownie aksamitna. Gdy połączyć jej gładkość i gęstość z inwazją autentycznego kokosowego smaku - otrzymujemy wyjątkowy efekt. Nie ma tu ani śladów wiórków kokosowych, tego nie należy się obawiać! Słodycz w tej czekoladzie jest wyrazista, ale też kojarząca się bezpośrednio z kokosem - wyczuwa się różnicę, iż zastosowano niecodzienny rodzaj cukru. Ponadto, przebijający się przez wszystko smak kokosa jest w bardzo niebanalny sposób przełamany tym, co płynie od kakao. A kakao prezentuje się ziołowo, przywodząc na myśl surowe ziarno, świeżość mięty oraz szałwii. Chwilami odczuwałam czekoladę tak, jakby owa filuternie słodka ziołowość chciała przejąć dominację nad aromatycznym kokosem. Ostatecznie nigdy się to jej nie udało.



Goodio Coconut niesie w sobie dualizm - jest zarówno mocna, jak i delikatna. Zapewne na długo zapamiętam ten smak. Jako fanka kokosa jestem tym bardziej urzeczona, a dodatkowo kakao tak umiejętnie wplatało się w kokosowy smak, nadając całej kompozycji niebywałej lekkości. Ta czekolada w przemiły sposób mnie zaskoczyła.


Skład: ziarna kakao, cukier kokosowy, płatki kokosowe, tłuszcz kakaowy, wanilia.
Masa kakaowa min. 51%.
Masa netto: 48 g.

1 komentarz:

  1. Chętnie bym spróbował jakiegoś klasyka od nich, na razie miałem możliwość testować surową. Bardzo fajna, ale to jednak co innego, niż klasyczna czekolada.

    OdpowiedzUsuń