czwartek, 28 września 2023

Orfeve L'Esterre Noir De Noir ciemna 70% Grenada


Rozpoczynam przygodę z kakao, które szwajcarska manufaktura Orfeve wzięła kilkukrotnie na warsztat pod różnymi odsłonami: trinitario z regionu L'Esterre na Grenadzie. Najpierw sięgam po klasyczną siedemdziesiątkę z kolekcji Noir De Noir, którą nabyłam - jak pozostałe Orfeve - w sklepie Sekretów Czekolady. Ziarna prażono przez 46 minut w 102 stopniach Celsjusza, konszowano przez 72 godziny.


Przepiękna tabliczka wydziela delikatną, owocową woń. W konsystencji jest względnie powściągliwa i niespiesznie rozpuszczająca się, ale uwalniająca oryginalne nuty owocowe. Oferuje nam łagodną rześkość umiarkowanie upalnego lata. Odczuwamy zieloną herbatę z mango, pitą przestudzoną. Wyobrażamy sobie koktajl na bazie jogurtu ze skrystalizowanym miodem, zielonym bananem oraz sokiem brzoskwiniowo-marakujowym. Dalej idziemy w stronę ryżu na mleku, z nadal nie do końca dojrzałym bananem, ale za to już rozpadającymi się nektarynkami. Ciekawa jestem, jakie jeszcze twarze L'Esterre ujrzę.


Skład: ziarna kakao, surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, pełny cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 589 kcal.
BTW: 8/43/32.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz