Dziś przed Wami interpretacja tanzańskiego kakao z kooperatywy Kokoa Kamili w wykonaniu czeskiej manufaktury Ajala. To 70% ciemna czekolada, bez żadnych dodatków, stworzona na samym ziarnie i cukrze. Przekrój urokliwego asortymentu Ajala możecie nabyć w sklepie Sekretów Czekolady. Na karteczce dołączonej do tabliczki prócz informacji na temat samego Kokoa Kamili, odnajdujemy wskazówki dotyczące nut smakowych: ma być to mieszanka czerwonych owoców z wiśniami, zbalansowanie słodyczy i kwaskowatości, cukierkowość z finiszem brownie.
Żywej barwy tafla pachnie wiśniami zanurzonymi w budyniu czekoladowo-waniliowym i kawowym tchnieniem. Jej konsystencja jest obłędnie soczysta - w połączeniu ze smakiem sugeruje nam przejrzałe, rozpadające się wręcz gruszki, przypieczone i podane na ciepło. Wrażenie świeżo palonej i zmielonej, szlachetnej arabiki pełnej łagodnych owocowych nut miesza się z iluzją... musującego białego wina. Wszystko to niesie wspaniałe orzeźwienie oraz mieści w sobie rzeczywiście zwracające uwagę połączenie wykwintnej słodyczy z intrygującymi kwaskami wydobywającymi się gdzieś ze spodu. Wiśnie? Owszem, dojrzałe, i to w niebanalnym połączeniu z czymś lekko pikantnym, pieprznym. Do tego już bardziej zwyczajne, ale nadal przyjemne skojarzenie z ciasteczkami z kleksami czekolady oraz rodzynkami. Cała kompozycja jest niezmiernie udana - single origin od Ajala wprowadzają mnie w zachwyt!
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 588 kcal.
BTW: 8,6/41,1/45,9.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz