poniedziałek, 18 września 2023

Bartons Million Dolar Bar Creamy Milk Chocolate mleczna


Oto moja 2000 czekolada na blogu! Przewrotnie wybrałam, iż owego zaszczytu dostąpi zupełnie nierzemieślnicza tabliczka, ale za to kolejna cudowna pamiątka przywieziona mi przez Przyjaciół z podroży. Prosto z Nowego Jorku, trafiła do mnie Million Dolar Bar - Creamy Milk Chocolate marki Bartons (obecnie w posiadaniu przez firmę Bazzini, zajmującą się głównie orzechami), której to receptura liczy sobie ponad 100 lat. Rzeczywiście, jej skład jak na taki popularny smakołyk jest całkiem czysty. Ta wytwarzana w Allentown w Pensylwanii czekolada została stworzona przed laty przez braci Barton, imigrantów z Austrii.


W specyficznym opakowaniu skryta jest 57-gramowa tabliczka, która pachnie wręcz przesadzoną mleczną czekoladą, bardzo kremową, z akcentem wanilii (warto zaznaczyć, że mamy tu ekstrakt z wanilii). Jest oblepiająca niczym krówka modroklejka, a przy tym - jak w zapachu - również w smaku i konsystencji mleczna i kremowa. Idzie w stronę karmelowej paloności, ale raczej łagodnej. Choć podbija cukier momentalnie, pamiętam mnóstwo o wiele słodszych czekolad, więc mimo wszystko słodycz odnajduje tu balans w kremowości i subtelnej kakaowości. W beztroski niedzielny poranek wcinało mi się tą czekoladę bardzo przyjemnie.


Skład: cukier, mleko, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, lecytyna sojowa, ekstrakt z wanilii.
Masa netto: 57 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz