Końcem czerwca mając wolną chwilę na mieście postanowiłam przysiąść w poznańskim salonie Deseo w Starym Browarze, racząc się ich gorącą czekoladą oraz pistacjowym sernikiem. Akurat w wyprzedaży była tabliczka Pecan & Cinnamon Crunchy, ze zbliżającym się terminem rekomendowanego spożycia, a że dotąd nie miałam jej w swej kolekcji, bez wahania zakupiłam, by odbyć jej degustację przy najbliższej okazji. Jest to urocza biała czekolada wzbogacona pastą z orzechów pekan, cynamonem, solą oraz rozkosznymi paillete feuilletine, znanymi mi już z Pistachio Crunchy. Dla przypomnienia, są to "francuskie prażynki powstałe z pokruszonych karmelizowanych ciasteczek: naleśników dentelle."
Prześliczna, karmelowo-orzechowa w barwie tafla pachnie... skórzanym portfelem, koszykiem grzybów i orzechów stojącym w stajni (co za niebywałe skojarzenia). Bardzo łatwo się topi w dłoniach oraz w ustach, niczym masło, ale zawiera w sobie mnóstwo delikatnej chrupkości prażynek, co jest boskim kontrastem dla zmysłów. Te francuskie prażynki to świetnie komponująca się z czekoladami rzecz, brawa dla Deseo za to połączenie! Po raz kolejny wspaniale się sprawdziło. Do tego, beztroska słodycz białej czekolady równoważona jest wyrazistym smakiem wyjątkowych orzechów pekan, słonością i pieszczącym podniebienie cynamonem. Tak wiele się tu dzieje i wszystko jest absolutnie jedyne w swoim rodzaju... Uwielbiam warszawską manufakturę Deseo za proste połączenia pełne mocy, przemyślane w każdym calu.
Skład: czekolada biała (tłuszcz kakaowy, cukier, mleko w proszku 26%, lecytyna sojowa), pasta z orzechów pekan, cynamon, sól, paillete feuilletine.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 671 kcal.
BTW: 8,3/55/34.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz