Long Jing ("Smocze Źródło) została mi polecona na Beskidzkim Festiwalu Czekolady przez właściciela manufaktury U Dziwisza, który jest wielkim pasjonatem herbaty. Połączenie białej czekolady z zieloną herbatą jest już dość popularne, ale dziś opisywana tabliczka miała być wyjątkowa. Ta chińska herbata wysokiej jakości charakteryzuje się intensywnym smakiem orzechów ziemnych i pieczonych kasztanów, a jest przy tym delikatna. W sklepie internetowym producenta można zakupić również ją solo, a opisana została w następujący sposób: "Jedna z bardziej znanych chińskich herbat zielonych, pochodząca z prowincji Zheijang. Jej zielone, spłaszczone liście dają żółtawy napar o pełnym, dojrzałym smaku od słodko-kwiatowego po orzechowo-cierpki. Doskonała po ciężkim jedzeniu. Relaksuje i orzeźwia, dodaje energii." Co ciekawe, w produkcji czekolady zamiast klasycznego cukru użyto cukru pudru. Generalnie cała czekolada to tylko 4 niezbędne składniki: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier puder oraz zielona herbata Long Jing Superfine.
Niestety na zdjęciach nie udało mi się uchwycić urokliwej, lekko zielonkawej barwy czekolady. Pachniała połączeniem zielonej herbaty i mlecznego karmelu, zapowiedzią czegoś subtelnego. Od samego początku czujemy słodycz, a również tłustość, no bo czego innego spodziewać się po białej czekoladzie, ale doprawdy jest INACZEJ. Ponownie manufaktura U Dziwisza robi coś cudownie inaczej!
Tabliczka jest w niebywały sposób delikatna. W piankowy, leciuteńki sposób rozpuszcza się w ustach i również piankowo, lekko smakuje. Herbaciany smak jest oczywisty, ale nie przytłaczający, a żadnym wypadku także nie jest mdły czy wykręcająco ziołowy. Jest idealnie zgrany z masłem kakaowym, mlekiem oraz... tym magicznie zastosowanym cukrem pudrem, który niechybnie podkręca błogie wrażenia. Dosłownie, jakbym degustując położyła się pośród mlecznych kołderek, posypano mnie cukrem pudrem, a miękkie liście herbaty rzeczywiście wydają się radośnie uwijać wokół mnie niczym przyjazny smok. Pomyślałam o wykwintnym ptasim mleczku z orzechami nerkowca i makadamia, otoczonych truskawkowym pyłkiem. Fantazyjna kompozycja, która była moją ostatnią czekoladą spróbowaną w 2022 roku.
Skład: tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, cukier puder, zielona herbata Long Jing Superfine.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 580 kcal.
BTW: 7,9/38,3/51.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz