We wspaniałej gwiazdkowej paczce do Beskid Chocolate odnalazłam między innymi dziś opisywaną czekoladę, stworzoną we współpracy z palarnią kawy Dobra. W białej czekoladzie o 35% zawartości masła kakaowego zanurzono drobinki brazylijskiej kawy odmian Paraiso MG i Mundo Novo, pochodzących regionu Cerrado Mineiro - Minas Gerais. Och, jakież to się okazało smaczne!
Przede wszystkim sama biała czekolada jest wspaniała: miękka, aksamitna, słodka, wyważona, lecz pozwalająca się błogo w niej zanurzyć. Stanowi doskonałą bazę do kawy, której udział zupełnie nie zaburza jakże przyjemnej konsystencji. Kawa wprowadza paloność, orzechowość oraz... czekoladowość, taką idącą od miazgi kakaowej, a nie samego masła. Mamy świadomość, że obcujemy z białą czekoladą, rozkoszujemy się jej błogą słodyczą i delikatnością, a przy tym kawa nadaje kompozycji kopa, charakteru i niebywałej energii. Świetnie, że nie została zupełnie jednolicie wymieszana z białą czekoladą - nie mamy pełnego zlania się obu światów, lecz ich dopełnianie się, jak yin i yang. W góry mogłabym taką tabliczkę zabierać za każdym razem!
Masa kakaowa min. 35%.
Masa netto: 60 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz