Soklet - zdążyłam się stęsknić! Zakupiona w sklepie Sekretów Czekolady tabliczka Peanut Crunch z tej indyjskiej manufaktury to po prostu ciemna sześćdziesiątka z indyjskiego kakao, posypana lekko solonymi, prażonymi orzechami arachidowymi. Jednak doświadczenia z Soklet nauczyły mnie, że od nich rzadko kiedy cokolwiek jest "po prostu". Specyfika indyjskiego kakao intryguje! Nasza tabliczka pachniała owocowo i przyprawowo, sugerując spory udział słodkich akcentów.
W kontakcie z podniebieniem zaskakuje galaretkowaty posmak, który czyni kompozycję filuternie słodką. Myślimy o ciastkach typu delicje, z dużym udziałem soczyście owocowych galaretek - wszystko zdaje się bardziej owocowe niż czekoladowe. Subtelnie słone, prażone orzechy arachidowe są delikatne i nienachalnie chrupiące - w połączeniu z czekoladą kojarzą mi się z egzotycznymi słodyczami, łączącymi w sobie nietypowe owoce, karmel oraz orzechy właśnie. Przyprawowy (kardamon, pieprz, gałka muszkatołowa) charakter indyjskich ziaren uwypukla to wrażenie. Peanut Crunch je się z łatwością i przyjemnością, lecz pozostawia po sobie tajemniczą dzikość i głębię.
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy, orzechy arachidowe, tłuszcz kakaowy, sól morska.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 529 kcal.
BTW: 20,11/29,13/46,57.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz