piątek, 7 maja 2021

Dick Taylor Brown Butter Nibs and Sea Salt ciemna 73% z brązowym masłem, nibsami kakaowymi i solą morską

 Brązowe masło znam już z mlecznej waniliowej czekolady od Fruition Chocolate Works. Tym razem, za sprawą manufaktury Dick Tayor, mieliśmy zasmakować go w zupełnie innej, mroczniejszej odsłonie. Gwoli przypomnienia - brązowe masło powstaje na wskutek długiego i mocnego podgrzewania masła, aż do stanu oddzielenia tłuszczu od białek masła. Dzięki temu, masło nabiera brązowej barwy oraz orzechowo-karmelowego aromatu. Dick Taylor do wykonania swej tabliczki z brązowym masłem użył 73% blendu kakao; dodatkowo posypując jak zwykle przepięknie rzeźbioną taflę nibsami kakaowymi oraz kwiatem soli morskiej. Czekoladę kupiłam w niezastąpionym sklepie Sekretów Czekolady.

 
Jak zwykle u Dick Taylor, wygląd czekolady został dopracowany co do szczegółu. Nie sposób się napatrzeć na to małe dzieło sztuki. Zapach czekolady jest niesamowicie głęboki, kojarzący się z... dywanem oraz doprawioną korzennie kawą z masłem.

Tak, w sferze smaku i pod względem konsystencji również od razu urzeka nas niebywała maślaność, gęsta karmelowość, która jednak nie jest słodka, a bardziej kawowa. Straszliwie ciekawe pomieszanie doznań, obezwładniający aksamit. Budzi skojarzenia także z nieco zjełczałym masłem czy tłustą śmietaną, z tureckim kefirem - wszystko to podlane aromatyczną kawą. Lekka słoność czekolady przy tej niezapomnianej konsystencji i formie, pozwala nam również myśleć o boczku lub słoninie, co czyni kompozycję jeszcze bardziej szaloną.


 Nibsy zaś, choć przyjemnie świeżo chrupiące i soczyste, odczuwałam jako intensywnie kwaskowate. W połączeniu z solą sprawiało to wrażenie czegoś niedojrzałego - kolejny aspekt udziwniający całość. Podsumowując - degustacja przyniosła sporo zaskoczeń, ale zdecydowanie najmocniejszą stroną tej czekolady jest konsystencja w ustach, konsystencja i jeszcze raz konsystencja! To po prostu trzeba poczuć.
 
 Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, masło, sól morska.
Masa kakaowa min. 73%.
Masa netto: 57 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz