środa, 19 maja 2021

Fjåk Milk Blueberry mleczna 50% Madagaskar Akessons Bejofo Estate z jagodami i wanilią


Kolejna czekolada z norweskiej manufaktury Fjåk, reprezentująca serię norweską, jawiła mi się jako bardzo przyjemna i niewymagająca. Zakupiona w sklepie Sekretów Czekolady mleczna tabliczka o 50% zawartości madagaskarskiego kakao Akessons Bejofo Estate została uświetniona jagodami i wanilią. Cała tafla upstrzona jest drobinkami jagód wtopionymi w czekoladową masę. Pachnie zaskakująco orzeszkami koli, przez co kojarzy się nie tylko z piwem Fortuna, ale też po prostu z coca colą. Oczywiście prócz tego wyraźnie czujemy woń jagód, mieszającą się z sugestią czarnych porzeczek.


Gęsta i przyjemnie rozpuszczająca się w ustach czekolada w sferze smaku w pierwszej kolejności kojarzy się z wiśniową colą. Dalej idziemy w typowo owocowe skojarzenia, a mianowicie czarne porzeczki i jagody. Same jagody wbrew pozorom nie są w tej kompozycji aż tak oczywiste. Dodatkowo, madagaskarskie kakao nam mocno modyfikuje ich odbiór, swymi kwaskowato-ziemistymi nutami oferującymi całą plejadę czerwonych owoców, podbijającymi też skojarzenia z maślanką i serkiem homogenizowanym. Pomyślałam o puszystych naleśnikach z bitą śmietaną i jagodami oraz o jagodowym jogurcie. Kwaskowatość w ciekawy sposób łączy się tu ze słodyczą. Ponadto, identyfikujemy akcent słony, przywodzący na myśl prażone migdały.

To ciekawa czekolada, która urzeka solidnie wykonaną prostotą, ale również serwuje kilka niespodzianek.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, jagody, wanilia.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 53 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz