środa, 5 maja 2021

Zotter Mandel Basic Choco Nougat biała migdałowa z wanilią i cynamonem


Wśród dwóch tabliczek z serii Basic Choco Nougat od Zottera, które przez przypadek trafiły do mnie w ostatniej paczce z foodieshop24.pl, jedna znalazła się już na moim blogu (Hanf). Druga, totalnie odmienna od swej poprzedniczki, pojechała z nami na weekend do ukochanej Krainy Wygasłych Wulkanów. Mandel to solidne 130 g białej migdałowej czekolady (migdały stanowią 31% całości), doprawionej  wanilią, solą, płatkami róż, cynamonem i cytryną. Format pozwala na użycie czekolady do wyczynów kulinarnych, jednak dla mnie oczywistością było wypróbowanie Mandel jak normalnej tabliczki.


Solidny baton kremowej barwy uroczo pachnie mlekiem i migdałami, z delikatnym przełamaniem pod postacią wanilii i cynamonu. W smaku jest to przede wszystkim migdałowe mleko, rajskie wręcz, wymieszane bowiem z doskonałej jakości  białą czekoladą. Słodycz jest znaczna, lecz nie przyćmiewa filuternej dominacji migdałów. Zawsze lubiłam, w jaki sposób Zotter przyprawia swe białe tabliczki i tutaj, w połączeniu z migdałami, fuzja ta również sprawdziła się wyśmienicie. Pomimo 65 g czekolady na głowę, podczas wysiłku na świeżym powietrzu spałaszowaliśmy swoje porcje na raz bez najmniejszych wahań. Szkoda by mi było tego smakołyku użyć w kuchni. Zdecydowanie wolałabym się nim raczyć potrzebując choćby odrobiny niebanalnej słodyczy.


Skład: surowy cukier trzcinowy, migdały 31%, pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, wanilia, sól, płatki róż, cynamon, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier).
Masa netto: 130 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 579 kcal.
BTW: 8,7/40/43.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz