sobota, 29 maja 2021

Zotter Maya Cacao ciemna 100% Belize i Gwatemala


Idąc za ciosem, dzień po degustacji wietnamskiej setki do Marou, sięgnęłam po następną czekoladę o 100% zawartości kakao, jaką posiadałam w swych zapasach. Dziś przed Wami Maya Cacao 100% od mojego ukochanego Zottera, kupiona na foodieshop24.pl, a stworzona z ziaren z Belize oraz Gwatemali. Zotter skorzystał z owoców pracy lokalnych plantatorów, w których żyłach w przeważającej mierze płynie krew Majów.


Ostatnią stówką od Zottera, którą próbowałam, była Ecuador 100%. Nasza Maya Cacao 100% również była intensywnie ciemnobrązowa, lecz przy tym zdążyła jeszcze zachować wiele soczystości barwy. W porównaniu zarówno do swej ekwadorskiej siostry, jak i dopiero co degustowanej setki od Marou - jej zapach był zdecydowanie delikatniejszy, radośnie owocowy, zapowiadający naprawdę przystępną tabliczkę. Pierwszy kęs, a także każdy następny - tylko nas w tym utwierdzał.


Po pierwsze, konsystencja czekolady ma w sobie tą unikalną lekkość i soczystość charakterystyczną dla wielu ciemnych Labooko. Tutaj, pomimo maksymalnej zawartości kakao, nadal ją odczuwamy. Obiecane przez producenta taninowe, herbaciane ściąganie jest w zasadzie mocnym akcentem dopiero w finale; opisać je można także jako ziemiste czy truflowe. Po drodze zaś, poruszamy się pośród plejady owoców zanurzonych w gęstym kefirze, takim, który siłą trzeba wytrząsać z opakowania. Mamy dojrzewające w słońcu truskawki i wiśnie, trochę ananasa, słodkich jabłek, gruszek, a spośród cytrusów warto wyróżnić pomelo. Spójnym przejściem w stronę tanin jest nie tylko iluzja gęstości kefiru, ale także subtelne skojarzenia z prażonymi orzechami, szczególnie laskowymi oraz migdałami.

Rzadko kiedy z tak wielką lekkością degustuje się czekoladę o 100% zawartości kakao... Fuzja ziaren z Belize i Gwatemali wypadła zaskakująco przystępnie.


Skład: miazga kakaowa.
Masa kakaowa 100%.
Masa netto: 65 g (2x 32,5 g).
Wartość energetyczna w 100 g: 617 kcal.
BTW: 14/54/11.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz