sobota, 6 stycznia 2024

Firetree Solomon Islands Guadalcanal Oat owsiano-ryżowa 55%


Dałam drugą szansę brytyjskiej manufakturze Firetree w wykazaniu się w kwestii czekolad z roślinnymi alternatywami mleka. Jakiś czas temu próbowałam ich maleńkiej Oat Cappuccino, której opis znajdziecie na moim blogu. Teraz przyszedł czas na bardzo podobną (acz większego formatu) Oat, pozbawioną dodatku kawy, a stworzoną również z 55% kakao z Wysp Salomona. Prócz mleka owsianego w proszku i mąki ryżowej Oat posiada w składzie rażące mnie pozycje, takie jak olej roślinny, kakao w proszku oraz niewyszczególnione aromaty. W przypadku Prawdziwych Czekolad takie elementy są w mojej opinii wręcz niedopuszczalne.

Czekolada pachnie skórką od chleba oraz kakaową owsianką. Na podniebieniu rozpościera się powoli i w sposób dość lepki, mając w sobie jakąś drobną proszkowatość. Niestety kompozycję odbieram jako płaską. W Oat Cappuccino sytuację odmieniała kawa, no i mając do dyspozycji znacznie mniejszy rozmiar tabliczki, pewne rzeczy nie zdołały wybrzmieć. Skojarzenia, które przyszły do mojej głowy to: mokry karton, gazeta, sztuczna słodycz słodzika, taniość, zwietrzałe płatki owsiane, stara kawa zbożowa, wystygnięty i rozgotowany ryż. Producent na opakowaniu zapewnia o bogactwie, maślaności, kremowości i gładkości, ja natomiast nic takiego tutaj nie znalazłam. Niechaj Firetree pozostanie przy tworzeniu czystych ciemnych czekolad i po takie z czystym sumieniem odsyłam Was do sklepu Sekretów Czekolady


 
Skład: cukier nierafinowany, tłuszcz kakaowy, mleko owsiane w proszku, mąka ryżowa, czekolada (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy), proszek kakaowy, olej roślinny, lecytyna słonecznikowa, naturalne aromaty.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 65 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 546 kcal.
BTW: 1,7/34/57.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz