czwartek, 18 stycznia 2024

Mike & Becky Mungamba Congo mleczna 50%


Dostając informację o pojawieniu się w sklepie Sekretów Czekolady trzech tabliczek brukselskiej marki Mike & Becky, ani chwili nie zastanawiałam się nad zamówieniem. Nie znałam tych czekoladowych twórców, a wzory ich opakowań oraz obraz duetu twórców jakoś od razu mnie przyciągnął. Julia Mikerova i Björn Becker kreują wyjątkowe czekolady, a dziś przed Wami pierwsza z nich: mleczna wykonana w 50% z kongijskiego kakao będącego hydrydą Forastero i Trinitario, z letnich zbiorów 2023. W prowincji Ituri, nieopodal Okapi Wildlife Reserve (stąd okapi na okładce), znajdują się plantacje kooperatywy Cacao Okapi.


Zachwyciło mnie bogactwo informacji o produkcji danej czekolady, jakie zawarto na i w opakowaniu - uwielbiam, kiedy Prawdziwe Czekolady są opisane z taką pieczołowitością; wtedy zbliżam się do całej podróży ziaren. To bardzo cenne, a poza tym, zamiast sugestii o wyczuwalnych nutach smakowych mamy piękne wskazówki dotyczące degustacji i miejsce na własne notatki. Kolejny wielki plus.

Uroczego wyglądu czekolada lepi się w dłoniach, pachnie mleczne. Zatapiam się w niej, głęboko, w cudownej maślanej aksamitności, która ma też w sobie rześkość mimo wszechogarniającej słodkiej przytulności. Smakuje lekko słonym karmelem, oprószonym himalajską solą serkiem śmietankowym, a także dojrzałymi brzoskwiniami, słońcem u zbiegu wiosny i lata, sielską wsią... Wielkie bogactwo w wielkiej prostocie - wspaniała!


Skład: ziarna kakao 35%, mleko w proszku, cukier, tłuszcz kakaowy 15%.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 577 kcal.
BTW: 10/40,9/52.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz