środa, 1 listopada 2023

Pacari Yerba Mate ciemna 60% Ekwador z yerba mate


Drugą czekoladą z ekwadorskiej manufaktury Pacari, której skosztowaliśmy na szczycie Velka Luka w Małej Fatrze - jest Yerba Mate, czyli 60% kakao z Ekwadoru połączone z 0,1% mielonych i suszonych liści yerba mate. Tabliczkę kupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.

Już te 0,1% ma znaczny wpływ na kompozycję czekolady. W porównaniu do chwilę wcześniej próbowanej Kaffee jej struktura jest znacznie bardziej gumowa i jednolita, a samo kakao odchodzi na dalszy plan pod naporem ziołowych i ziemistych akcentów. Nasze skojarzenia to mięta z cytryną, fusy herbaciane oraz generalnie dużo zaparzonych ziół. Nie jestem specjalistką od yerby, więc trudno mi ocenić, na ile owa czekolada przypadnie do gustu zagorzałym fanom tego napitku.


Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa, suszone i mielone liście yerba mate 0,1%.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 595 kcal.
BTW: 6,2/26/50.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz