poniedziałek, 19 lutego 2024

Zotter Sautanz Specktakel mleczna 60% nadziewana malinowym ganaszem z krwią wieprzową i nugatem z orzechów laskowych ze skwarkami wieprzowymi


Sautanz Specktakel z aktualnej kolekcji Handscooped jest w zasadzie połączeniem dwóch dawnych tabliczek od Zottera: Bacon Bits i HimbeerBlut. Tak, dobrze czytacie. Dziś opisywana czekolada kryje w sobie dwa nadzienia oddzielone cienką warstwą białej czekolady: malinowy ganasz z wieprzową krwią oraz nugat z orzechów laskowych ze skwarkami wieprzowymi. Wszystko to pokryte jest kuwerturą z mlecznej czekolady o aż 60% zawartości kakao. Zarówno skwarki, jak i krew pochodzą z Jadalnego ZOO Zottera, gdzie zwierzęta chowane są w sielskich warunkach.

Kompozycja jest specyficzna. Skwarkowe drobinki są lekko chrupiące, wraz z orzechami laskowymi i migdałami generują odczuwalną tłustość. Owocowość malin i występującego w składzie czarnego bzu niespecjalnie się przebija - krwiste akcenty nie są oczywiste, wyrażają się pewną słodko-kwaśną nutą. Warto zauważyć, że użyto tu specyficznych przypraw, takich jak kminek, anyż czy olejek tymiankowy, które w znaczny sposób modyfikują kompozycję. Ciemna mleczna czekolada wszystko spaja mocnym uściskiem. W wielkim skrócie można Sautanz Specktakel nazwać nugatem w czekoladzie z dodatkiem czegoś dziwnego.


Skład: surowy cukier trzcinowy, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, orzechy laskowe 7%, pełne mleko w proszku, skwarki wieprzowe 3%, mleko, syrop cukru inwertowanego, odtłuszczone mleko w proszku, migdały, masło, suszone maliny 2%, krew wieprzowa 2%, syrop skrobiowy, jabłkowy ocet balsamiczny, koncentrat z czarnego bzu, lecytyna sojowa, sól, cynamon, pełny cukier trzcinowy, słodka serwatka w proszku, wanilia, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), kminek, kardamon, anyż, olejek tymiankowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 580 kcal.
BTW: 9,5/42/39.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz