piątek, 23 lutego 2024

Pacari Pimenton De La Vera ciemna 60% Ekwador z wędzoną papryką


Niedawno opisywałam Pacari z dodatkiem chili, a dziś prezentuję Wam mniej oczywistą interpretację papryki w czekoladzie, również w wykonaniu tej ekwadorskiej manufaktury. Pimenton de la Vera to hiszpańska papryka, wędzona w dymie drewna dębowego. Jej połączenie (0,1% całości) z czekoladą o 60% zawartości kakao z Ekwadoru, kupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.

Pimenton de la Vera występuje w wariantach od słodkiej do pikantnej, natomiast na opakowaniu czekolady nie wyróżniono, z jakim rodzajem mamy do czynienia. Smak mówi, że zapewne z czymś wypośrodkowanym. Degustacja odbyła się w zaśnieżonym lesie na zboczach Dłużka w Górach Kaczawskich. Delikatnie podwędzany smak wynurzający się z klasycznej ciemnej Pacari, znanej mi już z tak wielu różnorakich połączeń - był dość zaskakujący. Sprawiał, iż cała kompozycja zdawała się ziemista, wulkaniczna, choć sama paprykowość też dawała swój wyraz, co się ceni - wędzonka nie przysłoniła oferowanego bogactwa. Bardzo ciekawa czekolada.


Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa, papryka Pimenton De La Vera 0,1%.
Masa kakaowa min. 60%.
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 570 kcal.
BTW: 6,4/37/42.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz