Przepełnił mnie zachwyt, gdy w sklepie Sekretów Czekolady pojawiły się limitowane single-origin z litewskiej wspaniałej manufaktury La Naya. Ich hasło "Bean To Emotion" niezwykle do mnie przemawia. Swe single-origin czekolady La Naya zawsze łączy z jakąś szczególną emocją. Dziś przedstawiam Wam ciemną 70% Peru Maranon, którą nazwano "Astonishment", czyli poczucie wielkiej niespodzianki. Oprócz przepięknego opisu historii używanych ziaren wewnątrz opakowania oraz wymienienia sugerowanych nut smakowych, producent poświęca akapit "emocjonalnej strukturze czekolady": tu jest to moc Amazonii, uwolnienie natury, jagody i ziemia, anyż, cynamon, ożywienie. La Naya tak cudownie naprowadza, jakie bogactwo ukryte jest w każdym kawałku Prawdziwej Czekolady.
Nasza Peru Maranon charakteryzuje się ciepłą barwą oraz aromatem tytoniu i kawy. W ustach jest totalnie aksamitna, z czasem sprawiająca wręcz wrażenie płynności. Przeprowadza nas przed przeróżne, z pozoru sprzeczne doznania. Bo czymże innym jest smukły tytoń, żucie miękkich ziaren kawy, łagodna melasa? Jest tu także niesamowita iluzja mleczności, jakby te ziemiste posmaki zalać ciepłym, otulającym mlekiem. Z czasem do głosu dochodzą owoce: borówki i granat w mlecznym koktajlu oraz dojrzałe, przesłodkie winogrona. La Naya - tęskniłam!!!
Skład: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 75%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 560 kcal.
BTW: 7/44/30.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz