niedziela, 11 lutego 2024

Ajala Ecuador ciemna 70%


Dziś prezentuję ekwadorską propozycję z znanej już Wam czeskiej manufaktury Ajala, której tabliczki możecie kupić w sklepie Sekretów Czekolady. To klasyczna siedemdziesiątka stworzona z ziaren Arriba Nacional uprawianych na farmie Hacienda Limon nieopodal mojego ukochanego wulkanu Cotopaxi. 


To kolejna wyśmienita single-origin wypuszczona spod skrzydeł Ajala. Pachnie kakaowo, cytrusowo, pieprznie, z sugestią egzotycznego drewna - te akcenty nienachalnie pojawiają się również w smaku. W ustach rozpuszcza się przecudownie gęsto, mając w sobie bosko skumulowane smaki - po degustacji miałam wrażenie, że właśnie obcowałam z czystą czekoladową esencją. Jest bardzo, ale to bardzo czekoladowo, a przy tym zupełnie nie ciężko. Ta tabliczka niesie ze sobą mnóstwo świeżości; dystyngowanej, acz budyniowej i kremowej słodyczy. Jest obłędnie wciągająca.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 45 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 588 kcal.
BTW: 8,6/41,1/45,9.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz