Kakao Piura Blanco z peruwiańskiego regionu Alto Piura uprawiane przez spółdzielnię Norandino, zostało wykorzystane przez manufakturę Beskid nie tylko w wyśmienitym Secret Roast z Sekretami Czekolady. Beskid stworzył także czekolady o mniej sekretnych parametrach prażenia owych ziaren: wariant Light oraz Dark (aaa, czekaj... i tak nie podano konkretnych parametrów, ale przynamniej mamy tu jakieś odniesienie w skali do porównania). Dziś przedstawiam Wam wersję Light.
Charakteryzuję ją duszny, słodki zapach, kojarzący się z liczi i syropem z brzoskwiń, a także z egzotycznymi landrynkami oraz orientalnie przyprawioną herbatą. Gładziutka i przyjazna w konsystencji czekolada, w smaku faktycznie jest bardzo słodka i nadal idąca w kierunku liczi oraz generalnie koktajlu z przeróżnych tropikalnych owoców. Na myśl przychodzą mi też tureckie galaretki, fistaszki w karmelu, rodzynki w likierze, zielone jabłuszko w czekoladzie... Smaki, które momentami trącą wręcz kiczem, ale niosą błogość.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 10/30/54.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz