Dzień po wypróbowaniu Peru Piura Blanco Light Roast 70% od Beskid Chocolate sięgnęłam po wersję Dark. Nie jest to idealna degustacja porównawcza, bo w zasadzie powinnam zderzyć obie propozycje bezpośrednio po sobie, za jednym posiedzeniem. Jednakże lubię, jak dana czekolada ma czas, by wybrzmieć swoją indywidualnością. A przez jedną dobę wrażenia dotyczące Light Roast nie zdołały się zatrzeć.
Dark Roast również jest bardzo słodka, ale mniej galaretkowo i landrynkowo; więcej w niej karmelu położonego na drewnianych nutach. Liczi zupełnie już nie odczuwam, a bardziej brzoskwinie i orzechy zatopione w palonym karmelu. Wiele bardzo specyficznych akcentów, jakie odnalazłam w Light Roast, tu jakby się rozmywa; kompozycja staje się bardziej jednolita. Zanurzamy się w karmelowej kawie, a na koniec w czekoladowym budyniu. To najbardziej klasyczna tabliczka spośród beskidzkich ciemnych czekolad stworzonych z peruwiańskich ziaren Peru Piura Blanco.
Skład: ziarna kakao, nierafinowany cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 439 kcal.
BTW: 10/30/54.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz