Po szokującej i zarazem doskonałej Karamell + Zitrone prędko postanowiłam skosztować kolejnej cytrynowej wariacji wśród najnowszych Zotter Handscooped. Lemon & Almond to wegańska kompozycja, w której ciemna czekolada o 70% zawartości kakao polewa cytrynowy marcepan oraz migdałowy nugat z cytrynowymi cząstkami (producent obiecuje, że tu też będą chrupiące!). Kakao, migdały, cytryna - cóż zaoferuje nam to trio?
Warstwa marcepanu w mojej tabliczce okazuje się dużo cieńsza niż nugatu, a szkoda, bo jest on od niego o wiele bardziej soczysty i aromatyczny. Nugat natomiast zlewa się smakowo z ciemną czekoladą. Nie ma w nim chrupiących cząstek cytrynowych, a są one raczej lekko gumowate i słabo wyczuwalne w konsystencji. W Lemon & Almond cytryna w różnych formach stanowi aż 13% całości i nie ma tu niczego do radykalnego przełamania jak w pamiętnej Karamell + Zitrone, więc momentami zdaje się ona przytłaczać i wydawać się wręcz sztuczna, na wyrost; nadając migdałom i czekoladzie lekko mydlany posmak (być może dodatek imbiru podkręca to wrażenie). To smaczna Handscooped, ale nic ponadto; zapewne szybko o niej zapomnę.
Skład: marcepan (migdały, cukier, syrop cukru inwertowanego), miazga kakaowa, surowy cukier trzcinowy, migdały, olejek cytrynowy 9%, tłuszcz kakaowy, liofilizowana cytryna 2% (cukier, koncentrat soku cytrynowego, mango, skrobia), koncentrat soku cytrynowego 2%, syrop cukru inwertowanego, olej migdałowy, napój ryżowy w proszku (ryż, olej słonecznikowy, sól), pełny cukier trzcinowy, lecytyna sojowa, sól, imbir, lecytyna słonecznikowa, wanilia.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 536 kcal.
BTW: 9,1/37/41.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz