poniedziałek, 8 stycznia 2024

Zotter Karamell + Zitrone karmelowa nadziewana maślanym ganaszem karmelowym i migdałowym nugatem z cytryną


Cytrynowe połączenia w Zotter Handscooped wypadają różnie. Byłam ogromnie ciekawa, czym zaskoczy mnie Karamell + Zitrone z najnowszej kolekcji. Sam duet brzmi prosto, lecz w rzeczywistości wykonanie jest ekstrawaganckie. Kuwertura z białej karmelowej czekolady przykrywa maślany karmel oraz migdałowy nugat z chrupiącymi kawałeczkami liofizowanych cytryn.

Kompozycja wizualnie prezentuje się obłędnie! Pachnie miodem, orzechami i olejem sojowym. Przy pierwszym kęsie doznają szoku i moja pierwsza myśl brzmi: "nie, to będzie nie do wytrzymania!". Zalewa mnie bowiem potężna słodycz, maślaność i lepkość karmelu oraz masywna (niemalże syropowa) migdałowość, które jednak za moment... przełamane zostają orzeźwiającą cytrynową inwazją. Umysł od tego głupieje, by zaraz totalnie się zachwycić. Jakie to genialne zestawienie! Smaki, które solo przytłoczyłyby, tu przepychają się we wzajemnych eksplozjach - dodatkowo, w karmelu raz po raz przebija się słoność, co jeszcze podkręca efekt skrajnych zestawień. Podobnie dzieje się z konsystencjami. Czekolada jest błogo aksamitna, karmel lepko ciągnący się, zaś cytryna podana na nugacie - chrupie. Zwariowałam na punkcie tego odważnego dzieła.


Skład: surowy cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, migdały, masło, bita śmietana, karmelizowane mleko w proszku 5% (odtłuszczone mleko w proszku, cukier), syrop cukru inwertowanego, pełne mleko w proszku, liofilizowane cytryny 2% (cukier, koncentrat soku cytrynowego, mango, skrobia), miazga kakaowa, pełne mleko, słodka serwatka w proszku, pełny cukier trzcinowy, odtłuszczone mleko w proszku, sól, lecytyna sojowa, koncentrat soku cytrynowego, wanilia, proszek cytrynowy (koncentrat soku cytrynowego, skrobia kukurydziana, cukier), cynamon, płatki róż.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 559 kcal.
BTW: 6,4/39/47.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz