Ghana jest potężnym światowym producentem kakao, lecz mimo tego można tam spotkać plantacyjne perełki. Manufaktura Beskid Chocolate sięgnęła po ziarna Amelonado pochodzące ze spółdzielni Kuapa Kakao (w języki Twi oznacza "dobra uprawa kakao") istniejącej od 1993 roku, a od 1995 posiadającej certyfikat Fairtrade. Kakao po zebraniu fermentowane jest na miejscu na liściach bananowca przez od 5 do 8 dni, by następnie zostać wysuszonymi na matach trzcinowych w połączeniu z ich ręcznym obracaniem.
Klasyczna siedemdziesiątka pachnie soczystą tłustością, jakkolwiek banalnie to brzmi. Dość słodka, faktycznie soczysta w odbiorze, emanuje świeżością. W pierwszej kolejności zasypuje nas smakowymi skojarzeniami z ryżem: prażonym, waflami ryżowymi, szyszkami w karmelu. Dalej idziemy w stronę dobrze przypieczonych grzanek podanych w aromatycznym masłem. Następnie rozwija się delikatna plejada orzechowo-bananowa: mokry chlebek bananowy, pieczony banan, gładkie masło fistaszkowo-bananowe. To było nieskomplikowane, radosne i bardzo smaczne.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 439 kcal.
BTW: 10/30/54.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz