Aż dziw bierze, że ta czekolada nie wpadła wcześniej w moje ręce, bo to przecież jeden z klasyków od ekwadorskiej manufaktury Pacari. Andean Rose to ciemna czekolada o 60% zawartości ekwadorskiego kakao, wzbogacona o esencję różaną. Kuszące, a jednocześnie niebezpieczne połączenie - róża to wszak niezwykle intensywny dodatek.
Ów smakołyk zakupiłam w sklepie Sekretów Czekolady.
Tabliczka wygląda tak, jak to Pacari - 50-gramowa, podzielona na proste kostki. Jej zapach wzbudza różne skojarzenia. Z jednej strony delikatny płyn do płukania tkanin oraz świeże pranie, z drugiej górska łąka i zapowiedź przygody. To wyrazisty, acz mimo wszystko naturalny aromat.
Konsystencja czekolady jest również typowa dla Pacari - miąższysta, acz jednolita. W smaku, konfitura z płatków róży w zasadzie pozostaje z nami jednostajnie przez całą degustację. Jest intensywnie i monotematycznie, lecz mimo wszystko kompozycja nie została przesadzona. Mało czuć tu samego kakao. Z czasem, wybrzmiewa ono lekko spod róży jako tchnienie limonki i ziół.
To propozycja obowiązkowa dla fanów twórczości Pacari, choć jeżeli ktoś ma uprzedzenie do różanych smaków - może zrobić sobie wyjątek i odpuścić.
Masa kakaowa min. 60%,
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 571 kcal.
BTW: 6,8/40/40.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz