niedziela, 3 lipca 2022

Beau Cacao Serian Malaysia ciemna 78%


W sklepie Sekretów Czekolady zakupiłam trzy tabliczki od nieznanej mi wcześniej marki Beau Cacao, z siedzibą w Alpach Francuskich. Bo San Cheung i Thomas Delcour bazują wyłącznie na ziarnach z konkretnych plantacji w Malezji. Dziś opisywana czekolada powstała z kakao uprawianego przez pana Langin w Serian - miasta szczególnie znanego z durianów, a położonego w południowej części stanu Sarawak na Borneo.


Cienka, pięknie opakowana tabliczka jest dość trudna do podziału, pomimo fikuśnego urzeźbienia. Zdawała się pachnieć bukietem madagaskarskim. Jest gęsta i soczysta; zostawia po sobie miękką wilgoć. Obiera konkretny, palono-zbożowy kierunek, pozostając w nim od początku do końca. Najpierw myślimy po prostu o kawie, prędko przechodząc do kawy zbożowej, dalej do przypalonej skórki od chleba. Pojawia się niezbyt słodki keks polany skondensowanym, mokrym sosem kakaowo-śmietanowym. Przez producenta zasugerowany został tamarynd i rzeczywiście coś jest na rzeczy. Przychodzą skojarzenia z opadłymi jabłkami obtoczonymi w ziemi, melasą i słodem, odrobiną dobrego tytoniu.


To będzie ciekawa, choć krótka przygoda z Beau Cacao - trzy posiadane przeze mnie czekolady to cały asortyment manufaktury. Malezyjskie kakao jest w dalszym ciągu rzadko spotykane, toteż tym bardziej jestem zaciekawiona.


Skład: ziarna kakao, tłuszcz kakaowy, cukier trzcinowy.
Masa kakaowa min. 78%.
Masa netto: 55 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz