środa, 13 lipca 2022

Chocolate Tree Chuao ciemna 70% Wenezuela


Myślałam, że moja przygoda ze szkocką manufakturą Chocolate Tree już się zakończyła, jednak w sklepie Sekretów Czekolady pojawiła się edycja limitowana - klasyczna siedemdziesiątka z wenezuelskich ziaren Chuao i to jeszcze w dużym formacie zawierającym dwie 40-gramowe tabliczki (w mojej paczuszce jedna była przyozdobiona wzorem tukanów, a druga uroczych małpek). Wietrznego lutowego przedpołudnia zasiadłam z Mężem do degustacji. Dotąd, jedyną próbowaną przez nas wenezuelską czekoladą z asortymentu tej marki, była 85% Porcelana.

Śliczne tabliczki - twarde i grube, którym wzory nadają lekkości - pachną skorupkami orzechów oraz waniliowym budyniem. Wydaje się nam, iż będzie delikatnie.


Struktura naszej Chuao jest bardzo miąższysta; każdy kęs drobnoziarniście rozpuszcza się w ustach, jak wilgotny piasek. Pierwszym smakowym skojarzeniem są chrupki kukurydziane, a następnie zakurzony grejpfrut i orzechowy pył z drobinkami skorup. Dalej przychodzą nuty łagodnie palone, śniadaniowe, spokojne -  kawa zbożowa, chrupiące grzanki z dżemem. Właśnie - owoce takie jak wiśnie, śliwki czy jeżyny zostały wyróżnione przez producenta jako główne nuty smakowe, lecz moim zdaniem podobne akcenty, bardziej zaklęte w formę konfitury, rozwijają się dopiero z czasem i nie są bardzo intensywne. Co ciekawe, zostawia w ustach chłodzący film.

Nie zostałam nazbyt porwana tym powrotem do Chocolate Tree, aczkolwiek było to miłe spotkanie.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 80 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 479 kcal.
BTW: 8,4/35,8/51,6.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz