Dziś przed Wami kolejna herbaciana Fossa, ale pierwsza z wyjątkowego tria bazującego na herbatach japońskich. Native Species Second Flush jest mleczną czekoladą wykonaną z filipińskiego kakao z regionu Davao, połączoną z czarną herbatą wakocha od Kajihara Tea Garden z Tsuge w prefekturze Kumamoto. Zdobyłam ją, jak wszystkie singapurskie tabliczki Fossa - w sklepie Sekretów Czekolady.
Czekolada jest dość ciemnej barwy. Pachnie zarazem rześką herbatą, jak i tytoniem w bibułce, co jest dość intrygujące.
W ustach układa się cudnie herbacianie ściągająco, a przy tym mlecznie i gładko, lecz jest to bodaj najmniej mleczna tabliczka spośród dotychczas przeze mnie próbowanych herbacianych dzieł od Fossa. Zaskakuje wyjątkową różnorodnością smaków, pomimo nieustannego herbacianego charakteru. Mnóstwo w niej przytulnego ciepła - budzi skojarzenia z kawą zaparzoną ze skórką pomarańczy oraz przyprawą piernikową. Jest też w niej coś marcepanowego, a spośród owoców producent całkiem trafnie zasugerował melon (dobra, Fossa sugeruje winter melon candy, czyli cukierki, których nigdy nie miałam okazji jeść, ale zakładam, że kręcą się jakoś wokół melona, dyni i arbuza - a właśnie takie posmaki wyczułam).
Nie mogę się doczekać degustacji pozostałych dwóch czekolad z tej serii!
Masa netto: 50 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 543 kcal.
BTW: 7,1/39,2/44,1.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz