Połączenie brazylijskiego kakao z wyjątkowym mlekiem A2/A2 (bezpiecznym dla osób uczulonych na kazeinę) znam już z wyśmienitej Hazelnut Milk Chocolate od Dick Taylor. Ta kalifornijska manufaktura na identycznej bazie (również 55% kakao oraz mleko z Alexandre Family Farm) stworzyła również tabliczkę jednolitą, uświetnioną jedynie madagaskarską wanilią. Kupiona w sklepie Sekretów Czekolady, miała rozjaśnić mi jeden z późnolistopadowych wieczorów.
Najpierw zachwycamy się konsystencją - jest niesamowicie mięciutko, do tego gęsto, aż esencjonalnie. Dick Taylor często obezwładnia już samą strukturą czekolady, co stało się również tym razem. Brazylijskie kakao, którego używa Dick Taylor, jest opisywane jako ziemiste i po raz kolejny odczuwam to w przebogatej krasie - Vanilla Milk Chocolate charakteryzuje bowiem bardzo ciekawa goryczka. Podążamy w kierunku mocnego cappuccino, wręcz ze spienioną śmietanką, a nie mlekiem. Lawirujemy między słodyczą a wytrawnością - wszystko wskazuje na to, iż mamy do czynienia z mleczną waniliową czekoladą dla dorosłych. Mnóstwo tu dystyngowania. Raczymy się nutami imperialnego stouta z przyprawową wanilią; pojawiają się skojarzenia z przydymionym likierem z orzechów laskowych - tak, wyczuwałam alkoholową sugestię.
Ta czekolada jest przecudownie skoncentrowana, mocna, jaskrawa i jednocześnie... tak błogo miękka, no i mleczna... Dick Taylor tworzy prawdziwe cudeńka, stając się jedną z moich ulubionych marek.
Masa kakaowa min. 55%.
Masa netto: 57 g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz