środa, 20 kwietnia 2022

Omnom Chocolate Tanzania ciemna 70%


To już przedostatnia czekolada od islandzkiej manufaktury Omnom, jaką posiadam w moich zapasach. Po ciemnej klasycznej tabliczce z madagaskarskiego kakao, nadal pozostajemy w Afryce - przenosimy się do Tanzanii i podbijamy poziom masy kakaowej do 70%. To tylko o 5% mniej niż w ciemnej mlecznej Milk Of Tanzania! Wszystkie moje Omnom kupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.

Czekolada charakteryzowała się bardzo świdrującym zapachem, przywodzącym na myśl najpierw kokos z ananasem, a następnie malinę z różą - zapowiadało się więc intensywnie i bogato.


W przeciwieństwie do Milk Of Tanzania, w wersji ciemnej nie napotkaliśmy skojarzeń z leśnymi grzybami, lecz pojawiło się coś innego niezbyt typowego - chmiele i słody. Wypłynęły one spod jabłkowej słodyczy i soczystości, kojarząc się z piwem w stylu IPA. Dalej podążyliśmy w stronę mocno prażonych wiórków kokosowych, wymieszanych w dość subtelnym, jakby karmelowym ananasem - zrobiło się pinacoladowo. Płynnie przechodzimy do aksamitnego musu z dojrzałych malin oraz nasion chia. Zataczamy wielobarwne koło, i tak... Omnom Tanzania jest dosłownie okrągła w smaku, jakkolwiek dziwnie to nie brzmi, lepszego podsumowania nie znalazłam. To rześka i smaczna czekolada, choć opcja z mlekiem chyba była bardziej intrygująca.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 70%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 528 kcal.
BTW: 8/37/32.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz