niedziela, 10 kwietnia 2022

Millésime Inde Terroir De Kaithpara 2018 Vanam Forastero ciemna 74%


Niedługo po wypróbowaniu mojej pierwszej tabliczki z belgijskiej manufaktury Millésime, sięgnęłam po kolejną - również zakupioną w sklepie Sekretów Czekolady. Dziś przed Wami ciemna czekolada 74% stworzona z nadal niedocenianego, indyjskiego kakao - ze zbiorów w 2018 roku, dokonanych w znanym głównie z bogactwa przypraw stanie Kerala. A jeszcze dokładniej - mamy tu do czynienia z forastero z regionu Kaithapara. Ponadto, Millésime Inde otrzymała złotą nagrodę w 2018 roku na Singapore Chocolate Awards, choć nie ma to dla mnie wielkiego znaczenia.


Ponownie zachwyciłam się refleksami światła obijającymi się w wyjątkowego kształtu tafli. Nasza indyjska piękność pachniała kusząco pieprzem i miodem.

Moim pierwszym skojarzeniem smakowym okazały się surowe ziarna kakao. W zasadzie, jeśli chodzi o konsystencję, również jest w niej wiele dzikiej wilgoci, charakterystycznej dla dobrej jakości kakaowych nibsów. Owiał mnie posmak curry, by zakręcić w stronę kwaskowatości lekko sfermentowanego ryżu oraz niedojrzałych orzechów. Dalej, ku mojej konsternacji, odnajdywałam tu mnóstwo podobieństw z meksykańską poprzedniczką. Było ich aż za dużo, choć jednocześnie opcja indyjska zdawała się być bardziej rześka. Jednakże znów przyszła mi na myśl roślinna strukturalność, znów nieprażone orzechy arachidowe - tym razem w miodzie. 

Cieszę się, iż następne moje Millésime są czekoladami z dodatkami - może zostanę przez nie mocniej porwana.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 74%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 560,42 kcal.
BTW 7,99/43,58/34,06.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz