piątek, 8 kwietnia 2022

Omnom Chocolate Madagascar ciemna 66%


Mam już za sobą kilka różnych wariacji od Omnom Chocolate na temat madagaskarskiego kakao, lecz dopiero teraz przyszło mi się zmierzyć z klasyczną ciemną czekoladą bez dodatków - wszystko to oczywiście dzięki sklepowi Sekretów Czekolady. Magadascar 66% z islandzkiej manufaktury pachnie rześko i wręcz nieco ostro: likierem cytrynowym oraz kefirem.


Najpierw odczuwaliśmy czekoladę jako bardzo twardą i z tej pozornej nieprzystępności stopniowo zaczynał rozlewać się cały przekrój madagaskarskich nut podany w żywiołowe formie. Generalnie tabliczka niewiele ma w sobie tłustości. Budzi skojarzenia z gliną i torfem, spod których wypływa żurawina - tak samo soczysta, jak i cierpka oraz kwaskowata. Iluzje zapachowe związane z likierem cytrynowym teraz idą bardziej w stronę nabiału, ale nadal z cytrusowym zacięciem - nie można przestać myśleć o cytrynach oraz o gorzkiej pomarańczy. Na koniec, kompleksowo otacza podniebienie palony, lejący się karmel. 

Podczas degustacji nasza Omnom Madagascar pięknie transformowała, mimo wszystko pozostając w typowej tonacji dla wyspy pochodzenia ziaren. Było miło.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 66%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 523 kcal.
BTW: 8/35/35.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz