niedziela, 24 października 2021

Omnom Chocolate Milk Of Nicaragua mleczna 50% Nikaragua


Czekolada Black N' Burnt Barley była bardzo kontrowersyjnym debiutem z islandzką marką Omnom Chocolate, której asortyment mam możliwość eksplorować dzięki sklepowi Sekretów Czekolady. Na drugie podejście wybrałam już coś o wiele bardziej spokojnego, by posilić się podczas wędrówki po czeskich Górach Izerskich. Dziś przed Wami Milk Of Nicaragua - czekolada wykonana w 50% z kakao z Nikaragui, połączona z mlekiem z Islandii i cukrem trzcinowym.


O tak, to był doprawdy wielki kontrast w porównaniu do mojej pierwszej Omnom... Milk of Nicaragua jest wyrazista w swej łagodności i wcale nie jest to oksymoron. Ot, całkiem inwazyjna jak na mleczną czekoladę - miękka, gęsta, aksamitna, wszechogarniająca. Dominującym skojarzeniem smakowym jest... wonne siano, a przy tym jej mleczność jest bardzo soczysta, więc nuty siana nie wiążą się z suchością. Dalej idziemy w stronę wilgotnego brownie popijanego tłustym, schłodzonym mlekiem oraz do świetnej jakości lodów czekoladowych z prawdziwą bitą śmietaną. Ta czekolada jest taka... szczera w prostocie. Dobra rzecz.


Skład: ziarna kakao, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku, lecytyna słonecznikowa.
Masa kakaowa min. 50%.
Masa netto: 60 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 555 kcal.
BTW: 9,7/38/38.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz