środa, 6 października 2021

Domori Pistacchio biała z solonymi pistacjami


Ostatnimi czasy degustacje czekolad z włoskiej manufaktury Domori wywoływały we mnie mieszane uczucia. Wcześniej tak nie było - absolutnie dominował zachwyt nad nieprzebranym kunsztem. Teraz, schodząc z Iglicznej do Międzygórza, rozsiadłam się na słonecznej polanie i pragnęłam po prostu chłonąć... Białą czekoladę z solonymi pistacjami i wanilią. Dzień wcześniej, rozkoszowałam się pistacjową Georgia Ramon - liczyłam, że Domori również pokaże klasę. Domori Pistacchio kupiłam oczywiście w sklepie Sekretów Czekolady.


Wreszcie poczułam, że COŚ jest inaczej. To tylko biała czekolada, ale była syropowo gęsta, wysycona waniliową esencją, mocno mleczna, idealnie masełkowato tłusta. Prócz znacznej słodyczy, mogliśmy po prostu zanurzyć się w świetnej jakości białej czekoladzie, która oferuje niebiańskie wrażenia, z jakimś takim sznytem powagi i elegancki - coś, co zawsze lubiłam w udanych tabliczkach od Domori.

Do tego, jakże wyrazisty kontrast - intensywne w smaku pistacje doprawione solą. Było ich sporo, zwykle całych, o silnym smaku podkręconym solą. W pistacjowej Georgia Ramon moc fuzji białej czekolady i pistacji rozłożyła się zupełnie inaczej, była subtelniejsza... Kompozycja od Domori zdaje się być za to propozycją dla bardziej wytrawnego konesera. Takie Domori lubię!


Skład: cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, solone pistacje 20%, mleko w proszku, lecytyna sojowa, ekstrakt z wanilii.
Masa netto: 75 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 599 kcal.
BTW: 9/43/43.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz