wtorek, 26 października 2021

Martin Mayer Schokoladen Chuno Nicaragua ciemna 85%


Po licznych nadziewanych czekoladach z austriackiej manufaktury Martin Mayer Schokoladen, przechodzę do zapoznawania się z równie bogatym asortymentem tabliczek single-origin. W sklepie Sekretów Czekolady, kupiłam Chuno Nicaragua - mocną ciemną czekoladę o 85% zawartości kakao. Chuno to jedne z ziaren dystrybuowanych przez Ingemann, poznałam je już choćby dzięki Morin.


Czekolada pachniała budyniem czekoladowym nafaszerowanym kawałkami pieczonego jabłka. Jabłko często przewijało się w Chuno od Morin, więc nie było to dla mnie niespodzianką.

Przez całą degustację towarzyszą nam posmaki mocno czekoladowe, lecz mało charakterystyczne. Czuć wysoką zawartość kakao, która niestety z czasem kumuluje się w bezład zwyczajnego kakao w proszku i kojarzy się też z drobnym piaskiem - pomimo tego, iż większość czasu czekoladę odbieramy jako dość śliską w konsystencji. Producent podpowiada, iż prócz silnej czekoladowości odnajdziemy tu akcenty cytryny i czarnych oliwek - doszukuję się ich na siłę. Owszem, pewną miąższystość można by opisać jako oliwkową. Generalnie rzecz biorąc, czekolada jest jednak... smutna. Żywię nadzieję na przyjemniejsze przygody z pozostałymi single-origin od Martin Mayer.


Skład: ziarna kakao, cukier, tłuszcz kakaowy.
Masa kakaowa min. 85%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 570 kcal.
BTW: 10/46/19.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz