sobota, 2 października 2021

Kacau Banana, Macadamia & Cinnamon ciemna 74% Ekwador z bananem, orzechami makadamia i cynamonem


Po latach, w nieco zmienionej formie, do sklepu Sekretów Czekolady wróciła ekwadorska marka Kacau, charakteryzująca się niezwykle barwnymi opakowaniami oraz fuzjami różnorakich dodatków z ciemną czekoladą wykonaną z ziaren Arriba Nacional z Ekwadoru. Sięgając po jedną z propozycji manufaktury na Czarnej Górze w Masywie Śnieżnika skonstatowałam, iż drzewiej ich tabliczki były bardziej podłużne. Po otwarciu kartonika zobaczyłam, o co tak naprawdę chodzi. Obecnie Kacau to trzy małe tafle, każda zapakowana osobno. W przypadku dziś opisywanego połączenia: ciemnej 74-tki z suszonymi bananami, kruszonką z orzechów makadamia i cynamonem - takie małe, obficie obsypane czekoladki prezentowały się nader atrakcyjnie.


Czekolada, zarówno w sferze zapachu, jak i smaku - prezentuje przekrój mocnych i specyficznych nut, które towarzyszą nam podczas całej degustacji. Kakaowa baza jest niezwykle kwiatowa, w sposób wytrawny i poważny, dość powściągliwy wręcz, może z nikłą nutą gorzkich pomarańczy zanurzonych w kawie. Powyższe rozjaśnia słodko beztroski banan, tonuje także delikatność drobno kruszonych orzechów makadamia. Cynamon zaś otula ciepłem i nadaje kolejny wymiar słodyczy. Małe cząstki dodatków sprawiają, iż bezproblemowo komponują się z czekoladą, jednocześnie nie zlewając się z nią w jedną masę - wszystko czujemy osobno. To był całkiem przyjemny i oryginalny powrót do Kacau.


Skład: ciemna czekolada (miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy), banan 8,54%, orzechy makadamia 5,32%, cynamon 0,14%.
Masa kakaowa min. 74%.
Masa netto: 70 g.
Wartość energetyczna w 100 g: 598 kcal.
BTW: 9/43/44.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz